Immer staat óók in de finale van de Duitse variant van Renew the Book: ‘Volgens mij maken ze een goede kans’

04.10.2022

In Nederland kennen we het innovatieprogramma Renew the Book. Onze oosterburen hebben een vergelijkbaar programma, waarin men doorlopend op zoek is naar innovatie in het boekenvak. Dit jaar heeft het zelfs een Nederlands tintje. Want Renew the Book-winnaar Immer staat in de finale van het CONTENTshift accelerator programma. Wij vragen Mirjam Wingebach van Börsenverein het hemd van het lijf en willen weten of Immer gaat winnen. “Wie weet komt de winnaar dit jaar uit Nederland.” 

De CONTENTshift accelerator is het Duitse equivalent van Renew the Book. De aanpak van beide innovatieprogramma’s verschilt enigszins, maar het einddoel is hetzelfde: innovatie in het boekenvak stimuleren, vernieuwende ideeën naar de markt brengen en netwerken creëren die elkaar stimuleren om out-of-the-box te denken.

Mirjam Wingenbach is project manager bij de German Publishers and Booksellers Association (Börsenverein des Deutschen Buchhandels e.V.). Een combinatie van wat wij in Nederland kennen als de GAU en de Koninklijke Boekverkopersbond. Zij zijn sinds 2016 initiatiefnemer van CONTENTshift. Vanuit haar rol heeft Mirjam nauw contact met de startups die meedingen naar de titel Content Startup of the Year en is ze betrokken bij het hele traject.  

Niet allemaal boekenvakkers

CONTENTshift begint ieder jaar in het voorjaar”, vertelt ze. “Startups kunnen zich aanmelden, waarna een vakkundige jury bepaalt welke van de jonge bedrijven veelbelovend zijn voor het boekenvak en daarom deel mogen nemen aan de rest van het programma. In juni is er een top 10-event, waarna er in de zomer nog vijf bedrijven over zijn. Zij krijgen een workshop over het boekenvak en leren de ins en outs, want het zijn niet allemaal ondernemers uit de sector.”

Driedaagse bootcamp

“De startups worden in de weken daarna gecoacht door onpartijdige coaches, prof. dr. Harald Henzler and prof. dr. Okke Schlüter. Zij zijn ieder jaar coach en bekend met media- en contentvakgebieden”, vertelt ze. “Dat leidt tot een driedaagse workshop op de mediacampus van Frankfurt in september. Op dag één werken startups aan hun pitch, voor investeerders en voor consumenten. Waarom doe je wat je doet, is de vraag die centraal staat. Op dag twee presenteren ze hun voortgang van de afgelopen weken.”

“Op dag drie gaan ze samen met jury, die ook fungeert als mentor, en coaches op zoek naar een oplossing voor een bestaand probleem in het boekenvak. Reverse Engineering, noemen we dat. Aan het einde van de dag presenteren ze hun bevindingen. Zo leren ze de sector kennen en kunnen ze zich gaan voorbereiden op de finalepitch tijdens de Frankfurter Buchmesse. Daar wordt op 20 oktober de winnaar van CONTENTshift 2022 bekend gemaakt.” 

Van Prototype naar CONTENTShift

Een verschil dat direct opvalt, als we de CONTENTshift accelerator vergelijken met Renew the Book, is dat het woord boek niet voorkomt in de naam van het programma. “Of het al boekenvak ideeën zijn, of andere content ideeën, dat maakt niet uit. Ze moeten kunnen worden afgestemd op de behoefte van het vak. Dat is belangrijk.” 

“De CONTENTshift accelerator is ontstaan vanuit een eerder project: Prototype. We zochten naar prototypes of beginnende ideeën die pasten bij het boekenvak, maar die waren vaak niet ver genoeg. We hebben onderemers nodig die verder zijn en hard willen werken aan hun businessmodel en dat doorontwikkelen. Die vinden we nu met het CONTENTshift accelerator programma.” 

Allerlei vakgebieden

“Dit jaar hebben we Immer, die duidelijk een link hebben met het boekenvak. Ze vinden digitaal lezen opnieuw uit. Daarnaast hebben we ACTitude, die online psychologiecursussen aanbiedt. Die kun je volgen als je op zoek bent naar hulp, maar nog niet toe bent aan therapie. Uitgevers of schrijvers binnen dit genre zouden met hen kunnen samenwerken. Hun kennis kan bijvoorbeeld worden ingezet tot relevante content binnen de app.” 

“Eerder hebben we ook Mitmafilm als deelnemer gehad. Zij kunnen kleurboeken omzetten in animatiefilms. Inmiddels hebben zij ook boeken gepubliceerd, terwijl zij vanuit de animatiesector kwamen. We zoeken dus in de breedte naar creatieven die bezig zijn met content.”

“Ons doel is om relevante startups te koppelen aan de toonaangevende spelers in de sector. Zorgen dat ze door kunnen ontwikkelen. Daarbij willen we nieuwe innovaties op de markt blijven brengen, zodat de industrie relevant kan zijn voor deze tijd, zoals het dat ook 50 jaar geleden was.”

creativeSHIFT

“We kennen Renew the Book natuurlijk”, vertelt Mirjam. “Sowieso van de presentatie van Immer op de Buchmesse. Maar daarvoor hadden we van ze gehoord. Ik denk dat er veel raakvlakken zijn. Samenwerken en meekijken over de grenzen van de verschillende landen is heel belangrijk voor ons. We waren ook onderdeel van creativeSHIFT, een initiatief van de Europese Unie. Hier komen projecten met verschillende achtergronden samen, ook vanuit andere industrieën. De kunsten, gaming, festival organisatie, noem maar op. Tegen welke problemen lopen we allemaal op? Hoe werken zij? Kunnen we daar van leren? Het is altijd goed om verder te kijken.” 

Inmiddels is CONTENTshift de overkoepelende organisatie achter zowel de accelerator als een heuse startup club. “Iedereen kan zich aanmelden en onderdeel worden van het content startup-netwerk. Ook als je niet in het programma zit. Zo kom je er toch achter of jouw idee bij het boekenvak past.”

Actief zoeken naar innovatie

“We moeten actief blijven zoeken naar innovatie. Als al die jaren geleden niet het luisterboek was uitgevonden, dan was dat product niet waar het vandaag de dag is. Innovatie is belangrijk en dat begint regelmatig bij startups. Ook grote bedrijven innoveren, maar een expert op het gebied van artificial intelligence vind je niet snel bij een traditionele uitgever. Bij kleine, jonge startups vind je die misschien eerder.”

De komende weken zijn spannend voor de CONTENTshift accelerator en haar deelnemers. “Naast de finale op de Buchmesse organiseren we een netwerk-event waarbij startups en andere spelers uit de sector kunnen speeddaten. Daarnaast organiseren we een startup-ontbijt. En we nodigen mensen uit andere vakgebieden uit om op de Buchmesse te komen kijken. Zoals gamedesigners of stripboektekenaars. We willen verbindingen creëren die sector overstijgend zijn.” 

Don’t give up

“Mijn advies aan deelnemers van Renew the Book is dat je als startend bedrijf nooit op moet geven. We hebben startups gehad die in het ene jaar al vroeg zijn afgevallen en het jaar daarop in de finale stonden. Er kan veel gebeuren in een jaar. Don’t give up. We hebben innovatie nodig. Of die uit Nederland, Duitsland of een ander land komt dat maakt niet uit.” 

Uiteindelijk blijft er één vraag over, die alle andere vragen overbodig maakt. Krijgen we Nederlands succes op de Buchmesse? Wordt Immer, na de winst van Renew the Book in 2021, óók winnaar van ContenShift 2022? “Dat kan ik natuurlijk niet voorspellen”, antwoordt Mirjam lachend. “Volgens mij maken ze een goede kans, net als de andere finalisten. Hun idee is bruikbaar voor elk taalgebied en ze zijn al ver in hun ontwikkeling. Wie weet gaat de winst van het Duitse innovatieprogramma dit jaar naar Nederland.”  

Renew the Book Shortlist 5 oktober

Moregen, 5 oktober, wordt de shortlist van Renew the Book bekend. Daags na de Frankfurter Buchmesse staat er in Amsterdam vervolgens de finale van Renew the Book op het programma. In Pakhuis de Zwijger wordt op 1 november de winnaar van Renew the Book 2022 bekend gemaakt. Staat díe innovatie volgend jaar ook in de finale van de CONTENTshift accelerator?

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*