Deze vijf inzendingen staan op de longlist van Renew the Book 2022

14.09.2022
Longlist Renew the Book

Nog twee maanden en dan is het zover: de uitreiking van de prijs voor het meest innovatieve idee voor het boekenvak. De aanmeldingen zijn ook dit jaar weer divers en inspirerend: van ideeën die nog in de beginfase zitten tot toepassingen die verder zijn en door lezers omarmd worden. Uit alle inzendingen voor Renew the Book in 2022 is nu een longlist samengesteld. Eén van deze vijf innovaties gaat op 1 november naar huis met de hoofdprijs van 50.000 euro.

Boeken-uit-legger
De naam verklapt de gedachte achter de innovatie al een beetje: Boeken-uit-legger legt teksten uit. Het is een gratis WordPress-applicatie die het mogelijk maak om op elke WordPress-website uitlegvakjes toe te voegen aan tekst. Volgens bedenker Aaron Mirck is dat met name handig voor teksten waarin verwijzingen staan die niemand kent, zoals in gedichten. 

Volgens Aaron kan je als je een gedichtenbundel wilt doorgronden niet zonder Google en/of encyclopedieën. Dat maakt dat poëzie volgens hem onnodig ontoegankelijk kan zijn. Boeken-uit-legger maakt gedichten online beschikbaar en voorziet ze van aanklikbare uitleg-vakjes. Zo krijgt de lezer toegang tot de wereld achter het gedicht.

Zo wordt poëzie of proza toegankelijk en geschikt voor een groter publiek, zonder dat de dichter er Loesje-rijmpjes van hoeft te maken. ‘Die begrijpt het grote publiek direct, maar hebben weinig poëtische waarde’, aldus Aaron. ‘Met Boeken-uit-legger begrijpt iedereen poëzie en proza.’ 

Bookground
IMDB voor boeken, zo wordt Bookground in de eerste zinnen van het aanmeldformulier omschreven. Het is een mobiele app waarmee lezers aanvullende content kunnen vinden over de boeken die zij lezen. Van foto’s tot video’s en audiofragmenten. Daarmee komt het verhaal echt tot leven.

In plaats van op internet te speuren naar extra informatie over het boek dat je leest, biedt Bookground een centrale plek waar dit allemaal te vinden is. De informatie komt rechtstreeks van uitgevers en schrijvers zelf en kan oneindig worden aangevuld met meer content. Bookground vertelt meer dan wat er in boek staat. Deze innovatie vertelt het hele verhaal. 

De klanten van Bookground zijn uitgevers en zelf uitgevende schrijvers. Momenteel gebruiken zij volgens Bookground sociale media en eigen websites om content te delen met lezers. Dit is duur en tijdrovend en die kanalen zijn niet specifiek gemaakt om content van boeken te delen. Daardoor komt deze content niet bij de lezer terecht.

Daarnaast zijn lezers of eindgebruikers een belangrijke doelgroep van Bookground. Zij vinden aanvullende content van het boek dat zij lezen. Nu staken zij hun zoektocht omdat zij verwezen worden naar te veel platforms die informatie toont die niet aansluit op hun behoefte. Op Bookground vinden ze wel wat ze zoeken en komt het verhaal tot leven. 

Iks Books
Voorlezen aan kinderen is leuk, leerzaam en waardevol. Opa’s, oma’s, vaders en moeders over de hele wereld lezen de mooiste kinderboeken voor aan hun kinderen en kleinkinderen. Wat doe je als opa aan de andere kant van de wereld woont? Of simpelweg niet in de gelegenheid is om thuis op de bank voor te lezen? Dan gebruik je iKs books! 

IKs staat voor Interactive Kids Story Platform, een online applicatie die zich richt op uitgevers en auteurs die in eigen beheer hun boeken uitgeven. Zij kunnen eenvoudig audioboeken en fragmenten aan hun titels toevoegen. Zo bieden ze lezers een combinatie van print en audio die ook nog gepersonaliseerd kan worden. Daarmee onderscheiden hun titels zich ten opzichte van andere publicaties.

Volgens iKs Books worden prentenboeken of boeken met korte hoofdstukken zelden als luisterboek geproduceerd of verkocht. Voor het maken van audioboeken heb je extra hardware nodig. iks Books biedt een schaalbaar softwareplatform dat past bij het productieproces, met voortdurende toevoeging van gebruikersinterfaces. Dat houdt de titels levend in de handen van de eindgebruiker.

Pathbook apps
Creating Lifetime Readers. Met die slogan kopt de website van de in Californië gevestigde startup Pathbooks. Het platform wordt in Amerika verkocht aan scholen en volgens Pathbooks stijgt het aantal boeken dat leerlingen per jaar lezen van vijf naar twintig wanneer Pathbooks wordt gebruikt.

Volgens Pathbooks vinden kinderen en tieners traditioneel lezen saai. Het bedrijf will dat veranderen door lezen en leren te combineren met de Metaverse. Zij bieden naar eigen zeggen het eerste interactieve leesplatform voor scholen. Een systeem dat interactieve boeken, audioboeken en verhalen combineert met de Metaverse, waarbij de lezer meerdere paden kan bewandelen en het verhaal elke keer anders eindigt. De technologie achter Pathbooks moet ervoor zorgen dat kinderen en tieners weer verliefd worden op lezen.

Volgens de makers is Pathbooks een volledig nieuwe manier om boeken te lezen en is de gebruiker blij met deze manier van verhalen tot zich nemen. Pathbooks werkt samen met traditionele uitgevers die hun content op het platform distribueren, verrijkt met de technologie van Pathbooks. Een Amerikaanse innovatie, die zich met het prijzengeld bij Renew the Book moet gaan richten op de Nederlandse markt. 

So Many Pages
Boeken voor jongeren zijn populair en daar speelt So Many Pages handig op in. Elke maand verrassen ze jongeren met een boekenbox vol Young Adult titels. Daarnaast krijgt de ontvanger exclusieve goodies, een artprint die speciaal voor het boek gemaakt is en een brief van de auteur. Allemaal in het thema van het boek.

De doelgroep van So Many Pages bestaat uit jonge boekenliefhebbers. Zij genieten volgens het bedrijf enorm van het ontvangen van de boekenbox. So Many Pages vindt het belangrijk om jongeren te stimuleren om te gaan lezen. Ze willen met de boekenbox een positieve bijdrage leveren, door een ervaring te leveren die verder gaat dan het lezen van het boek. 

Daarbij speelt het community-gevoel bij So Many Pages een belangrijke rol. Lezers stappen uit hun comfortzone door boeken te lezen die ze zelf wellicht niet zouden kiezen. Daarmee denkt So Many Pages een positieve invloed te hebben op het boekenvak in bredere zin. Hoe meer mensen kennis maken met boeken, hoe beter. 

Shortlist en winnaar van Renew the Book 2022
Op 5 oktober wordt uit de vijf deelnemers op de longlist, een shortlist gekozen. De innovaties hebben de komende weken de tijd om de jury ervan te overtuigen dat zij dit jaar de winnaar van Renew the Book moeten worden. Op 1 november wordt tijdens het Renew the Book event de winnaar van Renew the Book 2022 bekend gemaakt. 

Naast de innovation award wordt dit jaar ook de pioniersprijs uitgereikt. Deze prijs is bedoel als extra aanmoediging voor één van de inzendingen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*