Leesapp Immer een jaar later: ‘Renew the Book winnen legitimeert wat je doet’

07.03.2022

Een jaar geleden won leesapp Immer het innovatieprogramma Renew the Book. Niels ‘t Hooft en Lennart de Meij wonnen € 50.000,- en de felbegeerde bokaal. Met een groter netwerk en een financiële boost werkten ze verder aan het lezen van de toekomst. Nu Renew the Book weer is begonnen is er één ding wat we willen weten: hoe gaat het nu met Immer? 

Immer is een idee van schrijver en ondernemer Niels ‘t Hooft. Samen met compagnon Lennart startte hij in 2020 het bedrijf Immer. Inmiddels is de leesapp toe aan versie 1.9 en zijn er vele duizenden boeken beschikbaar in de app. Geen slap aftreksel van het papieren boek, maar een interactieve leeservaring die past bij de lezers van nu. 

Het certificaat van Renew the Book hangt trots boven de koffieautomaat

Super zichtbaar

“Het afgelopen jaar is er veel gebeurd”, vertelt Niels enthousiast, zittend in zijn kantoor in Utrecht. “We hebben grote technische stappen gezet, hebben een koppeling met CB en zijn met alle grote uitgevers in gesprek. We waren door Renew the Book super zichtbaar. Een half uur na de bekendmaking werd ik al geïnterviewd door een landelijke krant.”

“We zaten rond de finale in een investeringsronde. Je benadert dan veel investeerders. Daar blijft een groepje van over die mogelijk mee willen doen. Zo’n prijs legitimeert wat je doet. Zij vragen zich eerst nog af: moeten we meedoen? De volgende dag zien ze ons op een voorpagina. Het kan haast niet anders dan dat geholpen heeft.”

Een grote stap vooruit

Zichtbaarheid is echter niet het enige. Niels: “De geldprijs geeft ruimte om door te ontwikkelen. We hebben net versie 1.9 uitgebracht. Veel van wat we daarvoor doen is onzichtbaar, maar Lennart heeft er keihard aan gewerkt. Een voorbeeld is dat boeken die door uitgevers als epub worden geupload naar CB, geautomatiseerd worden omgezet naar het Immer format. Een hele grote stap vooruit.”

Immer versie 1.9

“Toch zitten we nog in de testfase”, gaat Niels verder. “We hebben nauwelijks marketing campagnes lopen omdat ons aanbod nog niet groot genoeg was. Als gebruikers een boek dat ze willen lezen niet kunnen vinden, haken ze af. Onze hypothese is dat dit de grootste rem was op onze groei. Nu alle grote uitgevers zijn aangesloten en de kleinere zich via CB bij ons kunnen melden, nemen we die drempel weg en kunnen we ermee naar buiten.”

Vingers tussen de bladzijden

“Inmiddels werken we ook aan de vólgende versie van de app, waarvoor we de manier waarop we tekst op het scherm brengen helemaal opnieuw opbouwen,” vertelt Niels, die een boek uit de kast pakt. “Een papieren boek heeft tot nu toe allerlei praktische voordelen, je kan de bladzijde snel door je vingers laten gaan, of snel naar een volgend deel springen. Wij werken aan manieren om dit alles digitaal te kunnen doen, maar dan nog handiger. Een uitdaging op ontwerpgebied én technisch gebied, maar daar zijn we wij juist goed in.”

“Het mooie aan Immer nu ten opzicht van een jaar geleden, is ons uitgebreide team. Samen verwezenlijken we onze ideeën. Ik loop met een idee naar ontwerper Tim. Hij schetst iets, dat gaat naar programmeurs Spencer en Mateusz. Zij gaan vervolgens aan de slag en uiteindelijk komen we ergens waar we weer mee verder kunnen. Als team.” 

Blijf in beweging

“Een tip voor mensen die bezig zijn met innovatie, is dat je verder moet kijken dan je neus lang is. De belangrijkste valkuil, is dat je allemaal opnieuw het wiel gaat uitvinden. Je moet ook buiten het boekenvak kijken, dwarsverbanden leggen, kansen zien, weten wat er al gedaan is.”

De Immer app

“Als je begonnen bent, blijf dan in beweging. Kijk om je heen en houd vol. Je eerste versie is pas het begin. Dat moet je duurzaam voortzetten. Succes hebben met innovatie vereist een lange adem. Je moet de situatie creëren waarin je met goeie mensen aan de juiste ideeën werkt. Op een gegeven moment moet het dan ook commercieel kloppen.”  

Goed idee? Meld je aan!

“Het lag vorig jaar natuurlijk voor de hand dat we ons gingen aanmelden. Dat wat Renew the Book belangrijk vindt, vinden wij ook belangrijk. Meer mensen laten lezen, lezen naar de toekomst brengen. Ik hoop dat er veel mensen zijn die daar ideeën over hebben. Als dat zo is, moeten ze zich zeker aanmelden.” 

“Een leuk bijeffect is ook dat je overzicht krijgt van wat er qua innovatie allemaal gebeurt rondom boeken en lezen. Ik heb nog steeds contact met oud-kandidaten. Je netwerk groeit, je staat in de spotlights en als je wint krijg je er een geldprijs bij. Waarom zou je niet meedoen?”

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*