De jury van Renew the Book

Alle inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Zij zal op basis van de inzendingen eerst een longlist kiezen. De longlisters zal gevraagd worden om extra toelichting of informatie te geven, die nodig is voor de jury om een keuze te maken voor de uiteindelijke finalisten. Bekijk hier de timeline van het project. 

De jury bestaat uit verschillende experts met relevante ervaring. Het secretariaat van de jury wordt gevoerd door Martin Voigt namens de Groep Algemene Uitgevers.

Rene Bego
René Bego
Juryvoorzitter, Founder uitgeverij mo’media
27 jaar geleden richtte René uitgeverij mo’media op: een onafhankelijke, innovatieve uitgeverij die niets liever doet dan kwalitatieve uitgaven maken op het gebied van reizen en vrije tijd.Een goed voorbeeld daarvan is Time to Momo, een multimediaal stedentripplatform, waar naast boeken en apps ook hotels kunnen worden geboekt. Bij mo’media zijn ze ervan overtuigd dat je met hun uitgaven meer uit je stedentrip, vakantie of vrije tijd haalt.
Eveline Aendekerk
Eveline Aendekerk
Directeur bij Stichting CPNB
Voordat Eveline in 2018 directeur werd bij Stichting CPNB, was ze directeur bij Dance4Life, maar pas nadat ze enige tijd vrijwilligerswerk deed in Bolivia. Daarvoor was ze management consultant bij KPMG en was ze Managing director van Lost Boys. Naast haar baan bij CPNB is ze commissaris bij educatieve uitgeverij Infinitas, is ze voorzitter van de RvT van Cinekid en lid van de RvT van De Kleine Komedie.
Esther van Dijk
Esther van Dijk
Adjunct uitgever Nijgh & Van Ditmar
Esther heeft een achtergrond die haar studies ICT en Nederlands combineert, en is daardoor haar carrière begonnen bij WPG op de innovatie-afdeling. Daarna was ze verantwoordelijk voor de online marketing en sales bij het zefstandige Singel Uitgeverijen. Vervolgens heeft ze zich beziggehouden met innovatie en heeft ze de audio-afdeling opgezet en geleid tot eind 2023. ‘Ik heb de initiatieven op de shortlist van Renew the Book altijd gevolgd, om te ontdekken welke trends in innovatie doorbraken in het boekenvak. Dat het dit jaar echt vanuit het vak gedreven wordt vind ik een goede manier om meer aansluiting te vinden en zorgt hopelijk voor nog meer zichtbaarheid van de innovaties de komende jaren.’
AI Gwena 1
Gwena Jaouen
Freelance AI, Data & Innovation Project Lead
Gwena heeft een passie en fascinatie voor kunstmatige intelligentie, data en innovatie. Afkomstig uit de muziekindustrie, heeft ze begin 2010 de overstap gemaakt naar het boekenvak, waar ze de boekenuitgeverijen van WPG hielp bij het opzetten van hun e-bookstrategie en -operatie. Ze heeft daarna aan diverse digitale proposities gewerkt, voordat ze Data & Innovation Lead bij Schwung, het innovatielab van WPG, en later bij NBD Biblion werd. Sinds een half jaar werkt Gwena als freelance projectmanager en strategisch adviseur, en gidst ze organisaties door de complexiteit van digitale transformaties.
ph_Ruben Brave_by PieterBasBouwmanPhotography_Ebbinge_2020(19of20)-color
Ruben Brave
CEO Entelligence, business incubator, oprichter DNNL
Ruben is een Nederlandse internet pionier, media professional, tech-ondernemer en investeerder. Sinds 2004 tevens oprichter van de academische business incubator Entelligence waarin startups van hoogleraren worden gekickstart (spin-offs) in de sectoren media, ict, gezondheid en onderwijs. Recent stond hij aan de wieg van Dutch New Narrative Lab Foundation (DNNL) met de missie om de toegang tot innovatief ondernemerschap te verbeteren voor alle ondervertegenwoordigde groepen in de Nederlandse startup-wereld.
Niels _t Hooft-089
Niels ‘t Hooft - Immer
Schrijver en ondernemer, CEO van Immer
Schrijver van literatuur, games en apps. Spelontwikkelaar. Medeoprichter en CEO van Immer, dat vanuit Utrecht de beste leestechnologie ter wereld bouwt. Vroeger ook: oprichter van gamesmedia, journalist, Nintendo-vertaler, online gamesmarketeer, onderzoeker digitale literatuur.
Mathijs Suidman van CB.
Mathijs Suidman
Chief Commercial Officer bij Centraal Boekhuis
Tot 1 april van dit jaar nog Chief Commercial Officer bij het Centraal Boekhuis (waar hij bijna 14 jaar heeft gewerkt in verschillende rollen op het gebied van commercie, media en digitale diensten). Voor die tijd was hij ondernemer in de uitgeefbranche, zowel in e-books als retail, en auteur van een boek over vernieuwing in het boekenvak.Vanaf 1 april is Matthijs algemeen directeur bij Van der Velde boekhandels.
david Huijzer
David Huijzer
Uitgever Inct, docent Inholland
David is al meer dan 25 jaar werkzaam in publishing met een focus op trends en ontwikkelingen. Oprichter van het platform www.Inct.nl dat al bijna 20 jaar toonaangevend is als het gaat om innovatie en uitgeven. De laatste jaren ook werkzaam in het Hoger Onderwijs waar hij zijn passie en expertise voor media kan delen met studenten en door hen geïnspireerd wordt en scherp blijft.
Maarten van Schalkwijk
Maarten van Schalkwijk
Digital Marketing & Commerce strategist
Na zijn rol als Managing Director van E-mailmarketing bureau Hellodialog, heeft Maarten als digital lead gewerkt voor SuitSupply, Tony Chocolonely, Deloitte, Booking.com en Nextens. Hij is specialist op het gebied van digitale strategie, technologie en het bij elkaar brengen van de juiste mensen in digitale teams in marketing en commerce context. Hij wordt gedreven door het slim inzetten van technologie voor het creëren van commerciële klantervaringen en het motiveren van teams met een groot samen-component.
Martin Voigt
Martin Voigt
Program Director Renew the Book, CMO bij Nextens
Ruime ervaring in het boekenvak in directie- en commerciële functies bij verschillende uitgeverijen. Werkte daarna als marketingstrateeg voor LexisNexis, Emerce, Schrijverscentrale, en is nu ook werkzaam als CMO bij Nextens, onderdeel van RELX. Is namens de Groep Algemene Uitgever naast de organisator ook de secretaris van de jury.