Ze moeten verliefd worden op lezen, dat is wat Pathbooks moet bereiken

03.11.2022

Op 1 november wordt tijdens de finale in Pakhuis de Zwijger de winnaar van Renew the Book 2022 bekend. Bookground, Iksbooks en Pathbooks strijden om de felbegeerde bokaal én om € 50.000,-. Wij gaan in gesprek met de drie shortlisters. Vandaag is Pathbooks aan de beurt. Dit interactieve verhalenplatform is de enige van de drie die niet in Nederland gevestigd is. “Alles komt terug in onze eigen metaverse.”

‘I am who I am because of the choices I made yesterday’, is een bekende uitspraak van voormalig first lady van de Verenigde Staten Eleanor Roosevelt. Keuzes die je maakt bepalen wie je bent, wie je wordt. De verhalen van de Amerikaanse startup Pathbooks werken hetzelfde. De keuzes die je vandaag maakt tijdens het lezen van jouw boek, bepalen morgen waar het eindigt.

Interactieve verhalen

“Pathbooks is een interactief verhalenplatform waarop je als lezer keuzes kunt maken die het plot en het einde van het verhaal beïnvloeden”, vertelt Jorge Louis Caballero vanuit Brownsville, Texas in de Verenigde Staten. “Alle boeken kunnen op meerdere manieren eindigen. Dat einde hangt af van de keuzes die je maakt als lezer. Je kiest een eigen pad binnen het verhaal.”

“Ieder boek bevat aan de achterkant een uitgebreide beslisboom. Iedere keuze brengt je op een ander pad. De mogelijkheden worden uitgeschreven door de schrijver en toegevoegd aan het boek. Veel mensen kennen Black Mirror: Bandersnatch, een film op Netflix. Als kijker maak je steeds keuzes, wat het verloop van de film bepaalt. Pathbooks doet hetzelfde, maar dan met boeken.”

Assepoester zonder glazen schoen?

“We hebben veel kinderboeken, bijvoorbeeld een boek getiteld The alarm clock monster. Een visueel kinderboek met mooie tekeningen gecombineerd met tekst. Aan het einde van ieder kort hoofdstuk krijg je een vraag. Wat gaat het monster nu doen? Jij bepaalt de volgende stap en de beslisboom brengt je dan op het pad dat leidt naar het alternatieve einde.”

“Maar we hebben ook klassiekers, bijvoorbeeld Assepoester. Hetzelfde sprookje, maar dan met 11 verschillende eindes. Daarachter hangt een hele ingewikkelde beslisboom. En we hebben verhalen voor tieners, met meer dialoog. Je verandert het pad waarop je als lezer zit, vandaar de naam: Pathbooks.”

 

De beslisboom van Assepoester

Volgens Jorge is deze manier van verhalen beleven de toekomst. “Interactieve content is een van de volgende megatrends. Grote spelers als 20th Century Studios en Youtube zijn al bezig met met vergelijkbare projecten. Vele anderen zijn aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.”

Heb jij dit zelf bedacht?

“Ja, ik ben hier ook zelf mee begonnen. Ik ben schrijver en programmeur. Ik combineer mijn twee skills bij de ontwikkeling van Pathbooks. In het begin deed ik alles zelf. Het schrijven van verhalen, het verrijken van de content, programmeren, marketing. Inmiddels heb ik een team van zeven fulltimers en tientallen freelancers waar we mee samenwerken.”

Mexico, Google, Elon Musk

“Ik ben opgegroeid in Mexico, waar ik ook heb gestudeerd. Daar ben ik begonnen. In 2018 deed ik mee aan een innovatieprogramma van Google in Silicon Valley. Dat was gericht op het combineren van educatie en technologie. Het doel was om een product te bouwen voor eindgebruikers met goede user experience. Daar heb ik enorm veel geleerd. Silicon Valley is de beste plek ter wereld om bezig te zijn met dit soort ontwikkelingen. Na twee jaar ben ik naar Brownsville verhuisd, waar Elon Musk één van zijn SpaceX lanceerbasissen heeft. Hier gebeurt ook veel.”

“Daarnaast hebben we meegedaan aan het televisieprogramma Shark Tank in Mexico (red: in Nederland heet dat Dragons’ Den). Daar is een investering van $ 100.000,- uitgekomen en toen hebben we stappen kunnen zetten. Onze groei ambities reiken echter een stuk verder.”

Exclusieve content

“We zijn al een paar jaar bezig, maar wel echt een startup. We hebben al een groep betalende klanten, we hebben content en we hebben validatie vanuit Shark Tank en het programma van Google. Toch zijn we nog klein, zeker als je op moet boksen tegen grote uitgeefhuizen in het boekenvak van de VS.”

“De content in onze app is exclusief van ons”, gaat Jorge verder. “We hebben wel een aantal klassieke e-books, maar de meeste boeken zijn interactief en geschreven door onze eigen schrijver. Wat ook een leuke ontwikkeling is, is dat we steeds meer biografieën hebben waarmee je in gesprek gaat met de hoofdpersoon. Denk bijvoorbeeld aan Leonardo Da Vinci. Hij praat tegen jou en jij kunt vragen stellen of terug praten. Dus hij zegt: ‘Hoi, ik ben Leonardo Da Vinci.’ Waarop jij vraagt: kunt u me iets over uw jeugd vertellen?’ Uiteindelijk leer je over zijn leven door vraag en antwoord. Het is een soort gesimuleerd interview.”

De missie: lezen met plezier

Het verrijken van een boek met deze interactieve verhaallijnen heeft volgens Jorge heel veel invloed op het leesgedrag van met name jongeren. Het is zijn missie om jongeren te laten lezen, door te laten zien hoe leuk het is. “Ze moeten verliefd worden op lezen, dat is wat Pathbooks moet bereiken”, vertelt hij. “Levenslange lezers creëren. Als ik kijk naar mijn eigen jeugd, dan ging het al vroeg mis. Ik zat op school in Mexico en kreeg als 12-jarige een dikke grote Shakespeare-achtige klassieker in mijn handen gedrukt. Als je dat als 12-jarige leest, dan denk je dat lezen saai is.”

“Ook in de VS beginnen kinderen en jongeren met te moeilijke verhalen. Mede daardoor lezen ze slechts 5,7 boeken gemiddeld per jaar. Wij maken onze boeken op een manier dat lezen leuk is. Daardoor gaat dat gemiddelde omhoog naar 20 boeken. Ik geloof dat je dan later alsnog Shakespeare kunt ontdekken, maar je moet lezen eerst leuk vinden. Daarom introduceren we Pathbooks veel op scholen.”

20.000 leerlingen

“Pathbooks is inmiddels beschikbaar op 100 scholen in de Verenigde Staten, Mexico en Guatamala. Dat betekent dat 20.000 kinderen toegang hebben tot het platform. We focussen ons daar nu op, omdat we in deze fase nog niet de marketingbudgetten hebben om het product te pushen richting consumenten. Daarnaast worden de scholen en studenten heel erg blij met ons product, en dat is leuk om te zien.”

Pathbook op school

Pathbook op school

Metaverse en Europa

Jorge en zijn team zitten niet stil en de ambities zijn groot. Hun deelname aan Renew the Book is een stap in de richting van internationale uitbreiding. “Onze ambitie is om in korte tijd op te schalen naar ten minste zeven landen. Nederland kan onze eerste stap in Europa zijn. We willen gaan samenwerken met uitgevers, de markt verkennen en in Nederland en de rest van Europa Pathbooks gaan introduceren. Tegelijkertijd werken we hard aan de volgende megatrend: de metaverse.”

“Dat wordt heel groot in de toekomst. De metaverse waar wij aan werken wordt een afgesloten systeem per school, waar kinderen en jongeren elkaar digitaal kunnen vinden. Waar je kunt delen met elkaar, samen kunt studeren en samen kunt lezen. Op deze manier combineren we technologie op een nieuwe manier met lezen. We zijn nu al bezig om de best mogelijke leeservaring in de metaverse te ontwikkelen. De eerste versie willen we in 2023 gaan lanceren. Ik geloof dat dit de toekomst van educatie is, de toekomst van sociale netwerken, de toekomst van lezen. Alles komt terug in de metaverse en wij zijn er klaar voor.”

Kom jij ook?

Op 1 november wordt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de winnaar van Renew the Book bekendgemaakt. De inspirerende middag, waar boekenvak innovatie centraal staat, wordt gepresenteerd door niemand minder dan Andrew Makkinga. Kom ook en luister naar sprekers Erik Kessels, Maarten Lens-Fitzgerald en Deborah Nas. Over technologietrends, verliefd worden op de amateur en innovatie in het boekenvak. Meld je aan op www.renewthebook.nl.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*