Nieuws

Bookground, de IMDB voor boeken, is finalist van Renew the Book

20.10.2022
Bookground

Op 1 november wordt tijdens de finale in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de winnaar van Renew the Book 2022 bekendgemaakt. Bookground, Iksbooks en Pathbooks strijden om de felbegeerde bokaal én € 50.000,-. Wij gaan in gesprek met de drie shortlisters, te beginnen met Bookground. Volgens Nelinho Bouterse (35) maakt zijn innovatie het veel makkelijker om unieke content over schrijvers en hun boeken te vinden. “Bookground is een promotieplaform voor schrijvers en uitgevers, waar je als lezer alles uit een boek haalt.”

“Het is een leuk avontuur”, begint Nelinho ons gesprek, pratend over Renew the Book. “Sinds ik Bookground heb ingeschreven, was het wachten op de longlist. Daarna werd het wachten op de shortlist. Nu ik daar op sta, is het spannend tot de uitreiking. Heel erg leuk om mee te maken en ik kijk enorm uit naar de finale.”

Meer achtergrond
Nelinho is het brein achter Bookground, een app die volgens de ondernemer ‘de IMDB voor boeken’ moet worden. “Ik vind lezen leuk en wil vaak meer over een boek te weten komen. Meer achtergrond van het verhaal of informatie over auteur”, vertelt hij. “Het is best moeilijk en tijdrovend om dat te vinden. Je googlet en voordat je het weet verdwaal je in een rabbit hole of zoekfuik, terwijl je de informatie die je zoekt nog niet gevonden hebt. Bookground vertelt het hele verhaal.”

“Dat eindeloze zoeken begon al toen ik 14 was. Ik las over Harry Potter en wilde alles weten over die magische wereld. Ik kwam op fanwebites en fora terecht, waar je met zoeken veel kunt vinden, maar het kost tijd en is niet specifiek over wat jij leest. Toen is er al een zaadje geplant. Ik dacht: wat is hiervoor de oplossing?”

Waar komt die extra content dan vandaan?
Die extra content kan volgens de Amsterdammer door de auteurs zelf of de uitgever aan Bookground worden toegevoegd. “Schrijvers en uitgevers hebben foto’s, artwork, video’s, alteranatieve eindes, eerdere versies van het boek, noem maar op. Nu wordt er veel via sociale media gedeeld. Alleen is die content tijdelijk, algemener dan alleen content over het boek en je volgers zijn niet per definitie lezers.”

Van sportbiografie tot Astrid Holleeder
“Bookground is een centrale plek waar die extra content makkelijk gevonden wordt. Bijvoorbeeld bij het lezen van een sportbiografie. Een voetballer vertelt over een club die jij niet kent. Daar wil je meer van weten! Nu moet je op zoek via Google, YouTube of sociale media. Op Bookground is alle informatie te vinden die relevant is. Video’s, artikelen, oude foto’s enzovoorts. Alles wat je kun bedenken.”

“Of neem het boek van Astrid Holleeder. Zij en Peter R. de Vries zaten bij praatprogramma’s en lieten de opgenomen geluidsfragmenten van Willem Holleeder horen. In een fysiek boek kan je dat niet toevoegen, maar met de Bookground-app erbij vind je dat snel. Zowel het geluidsfragment als het hele fragment van televisie. Dat wordt gesorteerd op hoofdstuk en zelfs op bladzijde, waardoor je snel relevante informatie vindt.”

Lees verder onder de screenshots van de app:

Bookground geen social media-platform
“De kern is dat je content gemakkelijk beschikbaar kan stellen aan lezers. Er zijn een paar social media-componenten. Schrijvers kunnen communiceren met lezers. Ze kunnen elkaar vragen stellen en vragen beantwoorden. Maar nee, het is geen social media-platform.”

“Voor de uitgevers en schrijvers creëer je mogelijkheden. Een boek is fysiek, daar kun je slechts tot op zekere hoogte extra’s in stoppen. Het kost veel geld om foto’s van goede kwaliteit in je boek te plaatsen en daardoor gebeurt het vaak niet. En video’s kunnen sowieso niet. Een eigen website of zelfs een Facebookpagina onderhouden kost geld en tijd. Bookground is dan de oplossing. Geen dode linkjes op de achterkant, geen korrelige foto’s in het boek.”

Verdienmodel: data en fee’s
“Uitgevers of schrijvers betalen een bijdrage om een pagina aan te maken in de app. Voor lezers is het gebruik kosteloos. Zij maken een account aan, waardoor we wel data hebben over wat ze leuk vinden en wat ze lezen. Dat kunnen we natuurlijk gebruiken om uitgevers en schrijvers te helpen om lezers te vinden.”

“Schrijvers en uitgevers kunnen vervolgens nog verder gaan qua promotie. Als ze bijvoorbeeld lezingen geven of workshops, dan kun je die ook toevoegen. Dat is een extra verdienmodel voor de schrijver. De uitgever of schrijver bepaalt wat toegevoegd wordt. Ze kunnen daar zelf creatief mee zijn.”

Hebban en Goodreads
“We kennen Hebban en Goodreads natuurlijk. Dat zijn meer lezerscommunities, waar je met andere geïnteresseerden kan praten voer de boeken die je leest. Bookground is echt een app waarmee de limieten van het fysieke boek omzeilt. Dat is het verschil.”

Achtergrondinformatie bij hoofdstuk 4 uit het boek van Verkammen “Er bestaat een app die Mooky heet. Zij doen iets vergelijkbaars, maar dan gericht op e-books. Die lees je op je telefoon of tablet en tijdens het lezen vind je dan video’s en foto’s. De meeste mensen lezen echter nog fysiek, dus die gebruiken Mooky niet.”

“Daarnaast bestaat er een samenwerking tussen de Leescoalitie en gamedeveloper Ubisoft. Zij hebben de Readification-app gemaakt. Daarin lees je verhalen over de populaire game Assassin’s Creed terwijl je je in die wereld bevindt. Dat zijn leuke initiatieven, maar vooral voor de grote partijen. Bookground is een toegankelijk promotieplaform voor schrijvers en uitgevers, waar je als lezer veel meer uit het boek haalt.”

Het einddoel: de nieuwe Harry Potter
Als Nelinho Renew the Book wint gaat hij een eerste versie van de app ontwikkelen. “Ik ga samenwerken met uitgevers en investeerders benaderen. Dat is het begin. Uiteindelijk wil ik wereldwijd het boekenvak innoveren. Mijn droom is dat als de volgende hype zoals Harry Potter op de markt komt, dat die met Bookground in gedachte geschreven is. Dat er tijdens het schrijfproces al nagedacht wordt over content die in de Bookground app geplaatst kan worden. En dat het boekenvak dan denkt: Ongelofelijk dat we dit niet eerder hebben gehad. We hebben echt iets gemist.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*