Audiobooks met de bekende stemmen van papa en mama

03.11.2022

Op 1 november wordt tijdens de finale in Pakhuis de Zwijger de winnaar van Renew the Book 2022 bekendBookground, iKs en Pathbooks strijden om de felbegeerde bokaal én € 50.000,-. Wij gaan in gesprek met de drie shortlisters. De laatste in de reeks is iKs. Andriy Shmyhelskyy heeft een platform ontwikkeld met audiobooks voor kinderen, voorgelezen met de stemmen die het meest vertrouwd zijn: die van papa en mama.

Uit onderzoek blijkt al jaren dat voorlezen een positief effect heeft op de taalontwikkeling van kinderen. Maar hoe lees je voor als je even niet in de buurt bent van je kinderen? Of, als opa en oma ook graag willen voorlezen, maar ver weg wonen? Dan gebruik je Interactie Kids Stories, kortweg iKs.

Van Lviv naar Oslo naar Amsterdam

iKs is opgericht door Andriy Shmyhelskyy. De in Oekraïne geboren ondernemer heeft de afgelopen decennia al een bijzondere route afgelegd. “Ik ben geboren in Lviv en heb in Oekraïne eerst natuurkunde en wiskunde gestudeerd. Daarna heb ik finance en economie gestudeerd. Na mijn bachelor ben ik naar Oslo verhuisd.”

“In Oslo heb ik een master innovatie en ondernemerschap gedaan”, vertelt Andriy. “Daar is mijn ondernemerschap begonnen. Ik heb een intelligente lamp ontwikkeld in de vorm van een ijsbeer, genaamd Hyko. Het idee van de lamp is om kinderen te leren over energieverbruik. In de app, waaraan Hyko gekoppeld is, worden verhalen verteld die te maken hebben met elektriciteit, duurzaamheid en andere thema’s die belangrijk zijn om over te leren.”

“Met Hyko belandde ik in Amsterdam bij Rockstart, een accelerator-programma voor startups”, blikt Andriy terug. “We werkten hard aan het concept, maar liepen er tegenaan dat het lastig was om een bedrijf op te zetten waarvan hardware als Hyko onderdeel was. We hadden grote investeringen en meer nodig en dat bleek lastig. Uiteindelijk heb ik het concept verkocht.”

Leren op jonge leeftijd

“Na het verkopen van Hyko wist ik wel dat ik wilde gaan focussen op leervormen voor jonge kinderen. Breder dan alleen gericht op energie. Dat kwam ook omdat ik als vader mijn dochter zag opgroeien, haar ging voorlezen en met haar naar de bieb ging. Ik zag haar ontwikkelen. We hebben met Hyko al veel onderzoek gedaan naar leren op jonge leeftijd.”

“We wisten dat een fysiek product belangrijk was om het aantrekkelijk te maken voor kinderen. Niet zomaar iets op een scherm. Zonder afzonderlijke hardware, dat maakt het te ingewikkeld en te duur. Toen zijn we gaan nadenken over boeken. Daar kan je makkelijk iets aan toevoegen, bijvoorbeeld een sticker met NFC-tags erin. NFC, Near Field Communication, is een manier van informatie versturen, zoals bluetooth maar dan op kortere afstand.”

“Via die NFC-tag kan je een audioboek toevoegen aan het fysieke boek, dat direct te downloaden is”, legt Andriy uit. “Het probleem is alleen dat er geen audioboeken voor kinderboeken bestaan. En dus ook geen content voor achter de NFC-tag. We hadden een app, die kon het boek vinden, maar hoe krijg je boeken dan aan het praten?”

Audioboek met eigen stem

“We zijn gaan nadenken over de personalisatie van verhalen met je eigen stem. Dat is wat iKs is geworden. Een platform gebouwd voor uitgevers en schrijvers die vooraf opgenomen audio kunnen uploaden bij boeken. Of de mogelijkheid geven om ouders zelf de verhalen te laten inspreken tijdens het voorlezen. Het kind kan dan voorgelezen worden met de stem van een familielid, hoe groot de afstand ook is.”

“iKs is daarmee een SaaS plaftorm (Software as a Service, red.) gericht op het boekenvak. Stel, je geeft een boek uit. Dan druk je het boek, je distribueert het en vervolgens ligt het in de winkel. Voordat je dat als uitgever doet, komt er met iKs een stap bij: een smart sticker. Een doorgang naar de digitale wereld van iKs. Als de uitgever alle audio-content beschikbaar stelt, kan de lezer het audioboek downloaden of ervoor kiezen om het zelf voor te lezen. We transformeren het fysieke boek uiteindelijk naar een smart boek, waarvandaan je met tap and play gemakkelijk kunt lezen en luisteren. Via een web-app of een mobiele app.”

Maandabonnement

“De uitgever of auteur betaalt een maandabonnement. Het bedrag dat ze betalen is afhankelijk van hoeveel titels ze uitgeven. Met toegang tot het platform stellen we hen in staat om de interactieve content te uploaden. Het is heel toegankelijk. Ze moeten een account aanmaken, titel toevoegen en de pdf uploaden. De rest doen wij.”

Het platform is op dit moment nog niet beschikbaar voor het grote publiek. “De focus heeft tot nu toe gelegen op het bouwen van het platform, zodat het online helemaal staat als we naar de uitgevers gaan. Dat waren de stappen die op de planning stonden voor dit jaar. Maar door de oorlog in Oekraïne is onze focus op een ander project komen te liggen.”

Better Time Stories

Toen de oorlog uitbrak wilde het team van iKs iets doen om de mensen die vluchten vanuit Oekraïne te helpen. Daarmee ontstond een soort pilot voor het idee achter iKs: Better Time Stories. “Ik ben begonnen met Better Time Stories, met als achterliggende gedachte dat familie contact met elkaar kan houden via verhalen. Veel vaders zijn achtergebleven in Oekraïne en kunnen op deze manier contact hebben met hun kinderen hier.”

“De kinderen hebben hier geen eigen boeken en spreken de de taal niet. Met Better Time Stories verspreiden we boekenpakketten met vijf tweetalige boeken. Zo blijven de kinderen lezen en leren ze tegelijkertijd een nieuwe taal. De eerste boekenpakketten worden deze maand geprint en verzonden.”

Richting de finale

Better Time Stories heeft de afgelopen veel tijd van Andriy gevraagd, maar iKs staat nog steeds hoog op de agenda. Zeker met de finale van Renew the Book in zicht. “Better Time Stories is een stichting met de focus op het helpen van mensen die dat nu nodig hebben. iKs is ons bedrijf, waarmee we op de lange termijn bouwen aan de software en de techniek van een platform dat nog veel meer mensen bereikt.”

“We kijken daarom ook enorm uit naar de finale op 1 november. Als we de € 50.000 winnen dan is dat heel positief voor iKs. Elke euro gaat in het verbeteren van het platform, het uitbreiden van het sales en support-team en het aansluiten van uitgevers op het platform. Hopelijk vullen zij iKsbooks met heel veel boeken.”

Kom jij ook?

Op 1 november wordt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de winnaar van Renew the Book bekendgemaakt. De inspirerende middag, waar boekenvak innovatie centraal staat, wordt gepresenteerd door niemand minder dan Andrew Makkinga. Kom ook en luister naar sprekers Erik Kessels, Maarten Lens-Fitzgerald en Deborah Nas. Over technologietrends, verliefd worden op de amateur en innovatie in het boekenvak. Meld je aan op www.renewthebook.nl.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*