Misha de Sterke: “De lezer bevindt zich niet meer in een homogeen publiek.”
Misha is Senior Partner bij Innoleaps en auteur van ‘10X Growth Machine. Hij helpt Fortune 100 bedrijven met het bouwen en schalen van nieuwe (e-commerce) business, en zit in de jury van Renew the Book.
Wat is jouw visie op innovatie?
Innovatie is een breed begrip, het begint een beetje een containerbegrip te worden. Er is ook veel verwarring over de terminologie die gebruikt wordt. Daarom houd ik graag vast aan het model dat innovatie op 3 niveaus kan plaatsvinden: incrementele innovatie, productinnovatie en disruptieve innovatie.
Vóór de Corona-crisis lag de nadruk bij veel bedrijven op productinnovatie, waren innovaties vooral een verbetering van wat er lag. Denk bijvoorbeeld aan de iPhone 5, daarna de 6, de 7, 8, X etc. Maar de iPhone zelf was de disruptieve innovatie die een hele nieuwe markt creëerde.
Incrementele innovatie alleen is niet genoeg voor een industrie om te blijven bestaan. De wens die ik hoor bij veel klanten is de wens tot disruptieve innovatie. Ik zie bij mijn klanten nu een versnelling in innovatie, maar per industrie is het tempo van innovatie anders.
Wat is jouw idee van het boekenvak?
Ik denk dat het belangrijk is dat het boek niet als uitgangspunt wordt genomen, maar dat de vraag moet worden gesteld wat je probeert te realiseren als iemand leest, en waarom iemand leest. Als je namelijk een manier weet te bedenken hoe je kunt inspelen op die behoefte, dan ben je bezig om waarde toe te voegen. Als ik bijvoorbeeld naar mezelf kijk als ik lees, dan doe ik dat bijvoorbeeld om vakkennis te vergroten. Dat kan ik doen via een boek, een webinar of een congres. Maar elk kanaal/medium heeft zo zijn of haar specifieke toegevoegde waarde.
Belangrijk is toch om meer dan nu de lezer centraal te zetten. Uitgevers zijn er al wel mee bezig, maar het gebeurt toch wat voorzichtig. Ik ben zelf auteur, dus ik weet ongeveer hoe uitgeverijen werken. De vraag is of het businessmodel dat nu gehanteerd wordt lang houdbaar is. Je merkt dat uitgeverijen doen wat ze altijd al deden, omdat ze zo georganiseerd zijn, omdat de industrie zo georganiseerd is. Dus een disruptieve innovatie zou kunnen helpen om op nieuwe manieren naar bestaande businessmodellen te kijken.
Welke kansen zie je voor het boekenvak?
Het inzetten van innovatie om efficiency te vergroten is altijd wel mogelijk. Vooral op het gebied van marketing en sales is er veel mogelijk. Er wordt momenteel een beetje geadverteerd, geflyerd en geposterd, maar dat is het dan wel. Maar het serieus goed inzetten van marketing automation om niches te bereiken (lezers zitten altijd in niches) gebeurt nog niet genoeg. De lezer bevindt zich niet meer in het homogene publiek, dus is nichemarketing noodzakelijk. Daar zouden alle uitgevers vol op moeten inzetten.
Als je kijkt naar mogelijke innovaties op productniveau, is niet eenvoudig om bijvoorbeeld het boek te verbeteren ten gunste van de lezer. Ik denk dat nieuwe technologieën kunnen meehelpen om de boekbeleving te verbeteren. Er is inmiddels ontzettend veel techniek, AI, VR, AR beschikbaar om hieraan bij te dragen.
En de mogelijkheden voor een disruptieve innovatie is een lastige omdat je dan oom moet kijken naar de mogelijkheden van de industrie. De collectiviteit en de wet op de vaste boekenprijs zijn mechanismen om de bestaande structuren te behouden en te beschermen. Ik denk dat je, om daar kansen in te ontdekken, zult moeten beginnen bij de lezer. Een goede ondernemer zou zich elke dag met de lezer moeten bezighouden.
Ik zie vaak dat disruptieve innovaties niet van bestaande spelers komen maar van nieuwkomers in de markt. Dus daar moet de markt wel rekening mee houden.
En hoe zie je jouw rol als jurylid?
In mijn rol als jurylid kijk ik naast de kwaliteit van de inzending ook naar naar hoe ver in de ontwikkeling de indieners zijn. Zijn de indieners als bedrijf klaar voor investeerders? Wat moet er nog gebeuren om ze investeringsklaar te krijgen? Dan komen onderwerpen aan bod als: groeipotentie, schaalbaarheid, hoeveel meer klanten kunnen ze aan op welke termijn, etc. Dus de potentie van de inzending, het idee of het bedrijf vind ik interessant. Ook kijk ik als schrijver met een nieuwsgierig oog naar de inzendingen. Ik hoop dat er veel potentiële winnaars zich aandienen!
Tot 15 januari 2021 kunnen innovaties worden ingediend op www.renewthebook.com.
Martin Voigt
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.