Interview met Moniek Tiel Groenestege, jurylid van Renew the Book

11.09.2020

Word verliefd op het probleem van je klant, niet op je oplossing

Begonnen op 21-jarige leeftijd en sindsdien internationale bedrijven en startups geholpen. Je zou kunnen zeggen: een echte passie voor het creëren van klantwaarde, nu en in de toekomst. Op een energieke manier en met een mix van een creatieve, startup-mindset en service-design-achtergrond, inspireert en stimuleert ze bedrijven en individuen hun strategie en innovatie te ontwerpen.

Wat is jouw visie op innovatie?

Innovatie is een middel tot waarde creatie. In een dynamische wereld als deze, krijgt het vraagstuk van relevatie meer nadruk. Innovatie wordt her en der toegepast. Het is géén ‘one-trick-pony’, het is een onderdeel van je ondernemerschap, iets wat je continu moet doen.

Innovatie is iets wat je vanuit elk niveau in je organisatie zou moeten promoten. Op elk niveau zou je de vragen moeten stellen: wie is onze klant? Wat is zijn probleem en op welke manier kunnen wij hem helpen dit op te lossen? Creëer waarde voor zowel externe als interne klanten. Teams moeten in staat om continu in te spelen op de behoeften van hun klant. Dit kunnen zij doen door in de huid te kruipen van hun klant, op zoek te gaan naar de job-to-be-done van hun klant. Word verliefd op het probleem van je klant, niet op je oplossing.

Een innovatie land goed in een organisatie met een duidelijke visie, en gedurfde ambities. Vooral leiders met heldere en misschien ook wel gewaagde visies, die duidelijk in de toekomst een verschil willen maken, bieden vaak ruimte voor experimenteren, voor innovaties, en geven het vertrouwen om fouten te maken.

3-Horizon-Model

Een model dat veel wordt toegepast door organisaties, is het McKinsey 3 horizons model:

  1. Incrementeel
  2. Aanpalend
  3. Disruptief

De eerste horizon is veelal bekend terrein voor organisaties, vaak het verbeteren van bestaande processen of producten, met het doel om de bestaande business te verstevigen. De tweede horizon is al een stap verder van huis. Daar zoek je naar mogelijke uitbreidingen aanpalend aan jouw huidige business. En de derde stap is gewaagd, spannend en onzeker, niet alleen voor je bedrijf, maar voor de hele industrie waar je in werkt. Het doel van disruptieve innovatie is het creëren van nieuwe mogelijkheden. Hier heb je een andere type vaardigheden en kennis voor nodig binnen je organsatie.

Als leider van een organisatie moet je ervoor zorgen dat je pijplijn aan ideeën gevuld blijft, op elke horizon. En dat je de juiste mensen in de teams hebt zitten. Innovaties hoeven niet altijd te slagen, maar je moet altijd voldoende experimenten hebben lopen.

Hoe zie jij het boekenvak?

Het boekenvak is nu nog een traditionele industrie, waar volgens mij wel kansen liggen tot vernieuwing. Er is momenteel veel onzekerheid, waardoor men vasthoudt aan bestaande businessmodellen. Met Renew the Book ben ik nieuwsgierig naar ideeën die de boekconsumptie verhogen en met name die inspelen op de behoefte van de klant.  Ik denk dat mensen altijd verhalen willen horen. Je zult daarom dus echt goed onderzoek moeten doen naar de klant. Waarom en hoe lezen mensen in een tijd dat er zoveel alternatieve tijdsbesteding wordt aangeboden? Als je dat begrijpt, kan je gaan innoveren. Bedrijven die succesvol zijn en groeien, zijn bedrijven die écht hun klanten centraal zetten. Ik denk dat het boekenvak daarvan kan leren.

Waar zie jij naar uit als jurylid?

Ik ben reuze benieuwd naar de unusual suspects. Naar teams, buiten de boekenbranche, die de ambitie hebben om het verschil te maken voor de klant van de boekenindustrie. Daar zie ik enorm naar uit.

Tot 15 januari 2021 kunnen innovaties worden ingediend op www.renewthebook.com.

Martin Voigt

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*