Petra Lubbers, jurylid bij Renew the Book: “Innovatie moet beter omarmd worden door het boekenvak”
Volgens Renew the Book-jurylid Petra Lubbers zijn er genoeg goede ideeën in Nederland. Alleen stranden die vaker dan wij weten, want ze zijn niet zichtbaar genoeg. Een innovatieprogramma kan daarbij helpen. “Zichtbaarheid heeft een aanjagende werking voor andere partijen en jouw creatieve mindset.”
Kleine, wendbare clubjes
“In het boekenvak gaan innovatieve ontwikkelingen vaak net anders dan in andere vakgebieden”, vertelt Petra. “Je ziet dat innovaties langzamer gaan. Dat maakt het interessant om jurylid bij Renew the Book te zijn. Als je kijkt naar de deelnemers en winnaars van eerdere edities, dan zijn dat vaak kleine, wendbare clubjes die niet vanuit de bestaande partijen komen. Terwijl daar de innovatie óók vandaan moet komen.”
“Uiteindelijk zoek ik vooral initiatieven die ervoor zorgen dat mensen meer gaan lezen. Meer zichtbaarheid voor boeken, nieuwe verkoopkanalen of oplossingen die ervoor zorgen dat lezen wordt bevorderd. De vorm maakt niet zoveel uit. We hebben initiatieven nodig die lezen bevorderen, op manieren die passen bij de lezer van nu.”
Omarm innovatie
“Consumenten lezen nog steeds op papier, maar er wordt meer op schermen gelezen. Dat past bij het huidige consumentengedrag. Mensen kijken naar bewegend beeld, zoals Netflix. Iets dat ervoor zorgt dat die vermoeide gebruiker weer gaat lezen, dat is nodig.”
“Die innovatie moet dan wel omarmd worden door het vak zelf, die moeten het idee verder helpen. Kijk bijvoorbeeld naar Bookarang, die de eerste editie van Renew the Book won. Zij konden baanbrekend adviseren op inhoud, waardoor een hele andere selectie van boeken werd gepresenteerd aan online klanten. Daar is veel te weinig uit gehaald en dat is echt zonde. Want er zijn al zoveel hobbels die je als startend bedrijf moet overwinnen.”
Haar strepen verdiend
Petra heeft haar ideeen over innovatie niet in één dag uitgewerkt, maar neemt veel ervaring mee naar het juryberaad. “Mijn carrière komt voort uit een voorliefde voor print. Ik ben begonnen met tijdschriften, bij Sanoma en TMG. in 2011 ben ik gestart bij Bol.com als verantwoordelijke van de boekenafdeling. Een fantastische baan, waarbij we veel konden betekenen voor uitgevers. Natuurlijk lagen we soms onder vuur, want voor de boekhandel waren wij de boeman. Dat gebeurt vaker als je iets vernieuwends doet dat succesvol is.”
Helemaal niet zo eng
“Als ik diezelfde boekhandelaren dan ergens in het echt ontmoette, dan zagen ze dat ik helemaal niet zo eng was. Ze hadden door dat ik het beste voor had met het vak. Ik probeerde vanuit de positie van Bol.com ook dingen te initiëren waar boekhandelaren bij betrokken werden. Samenwerking en transparantie was daarbij belangrijk.”
“Na Bol.com werd ik directeur bij het toenmalige ECI, nu Bookspot. Het was leuk om bij een bedrijf te werken dat in transitie was. We hebben van Bookspot een fantastisch platform gemaakt dat de potentie had om een goeie online boekenspecialist te worden.”
Tom Orrow
“Als freelancer kwam ik daarna bij de Shared Stories Groep terecht, waar Bruna onder valt. Daar was ik verantwoordelijk voor het digitale stuk, waarbij de webshop beter gekoppeld moest worden aan de winkels. Tegenwoordig stop ik al die ervaring in Tom Orrow, mijn eigen bedrijf dat online platforms ontwikkelt. Ik schat in dat vijftig procent van onze klanten zich in boekenvak bevindt. Wel fijn, want zo blijf ik betrokken bij het vak, ook via Renew the Book.”
Lees verder onder de foto:
“Als jurylid kijk ik of de ideeën van de inschrijvingen de wereld een beetje beter maken”, zegt Petra. “Dat kan van maatschappelijke aard zijn of bijvoorbeeld een bedrijf dat het leven van consumenten makkelijker en leuker maakt. Tegenwoordig gaat dat vaak om een digitale component. Tech biedt veel mogelijkheden om zaken transparanter, sneller en toegankelijker maken.”
LeesID
“Innovaties kunnen in verschillende fasen onderuit gaan. Bij Bol.com wilden we een digitale boekenplank maken, e-book format en retailer overstijgend. Zodat je op je Sony e-reader een plank kon hebben met al je e-books, ook die van Kindle en Kobo. We noemden dat LeesID. Het gevoel van jouw boeken op de plank zoals thuis, maar dan in de cloud.”
“We waren met onder andere boekhandels, CB en uitgevers in gesprek. Toch is het niet gelukt. Terwijl dit het hele vak kon helpen. We wilden iets ontwikkelen voor het vak en daarmee lezen bevorderen. Als de taart groeit, worden we er allemaal beter van, zo was de gedachte. Ondanks de wil van het team en de bedrijven die we achter ons hadden, strandde LeesID. We werden ingehaald door abonnementsmodellen en andere innovaties.”
Waarom moet een bedrijf zich inschrijven?
“Daarom moet je je inschrijven als je een goed idee hebt. Als we veel plannen zien, komt er ook veel naar buiten. De zichtbaarheid ervan heeft een aanjagende werking voor andere partijen en jouw creatieve mindset. Steeds meer goeie ideeën zullen daarmee het daglicht zien. En als jouw idee dan ook nog de prijs wint, kan het je helpen om net die fase door te komen die je nodig hebt om te groeien en draag je op jouw manier bij aan leesbevordering.”
“Als ik nu kijk naar digitale innovatie, dan kijk ik al snel naar data en consumentenbedrag. Dat krijgt veel aandacht en dat is goed, want je wilt iets bouwen dat mensen nodig hebben.. Soms resulteert dat erin dat er weinig aandacht is voor hoe je je merk wilt neerzetten. Zeker in het begin wordt dat vergeten en bouw je vooral iets voor jezelf.”
“Gelijk nadenken over je merk, dat mis ik soms bij innovatieve startups. Ik ga inzendingen daarop wijzen en uitdagen om te kijken of ze voldoende eigen drive en merkbelofte meebrengen voor hun eigen initiatief. Van daaruit kunnen ze gaan groeien.”
Win jij Renew the Book 2022?
De vierde editie van Renew the Book is sinds februari open voor inschrijving. Heb jij een goed idee of heb je zelfs al een bedrijf dat hard werkt aan innovatie in het boekenvak? Meld je dan nu aan en word de nieuwe Immer of WriteReader en win € 50.000,-.
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.