Marian Spier: “Innovaties als nieuwe bruggen tussen boeken en lezers”
Jurylid Marian is ondernemer en consultant: ze was van 2005 tot en met 2013 manager en docent aan de Hogeschool van Amsterdam. In 2010 richtte ze TEDxAmsterdamWomen op. Vanaf 2013 startte ze haar consultancybedrijf en bedient ze een divers palet aan cliënten die verschillen in branches, sectoren en omvang zoals de Verenigde Naties (UNOCHA), Unesco, TEDx in Europa en het Caribisch gebied, TED.com, USAID, American University, Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Gemeente Amsterdam. Zij fungeert als adviseur, lid raad van toezicht en bestuurslid van verschillende non-profit en semi-gouvernementele organisaties zoals de Rutgers stichting, Het Van Gogh Museum, de Van Den Ende Foundation en Stichting Het HEM.
Wat is jouw visie op Innovatie?
Bij innovatie denk ik vooral aan vernieuwing, pionieren en vooral ook het benutten van nieuwe technologie. Ik merk wel dat innovatie een erg breed begrip is geworden. Hoe het te pas en te onpas wordt ingezet bij nieuwe methodes (die niet altijd een innovatie hoeven te zijn), nieuwe processen of producten maken en verkopen. Technologie speelt een hele grote rol bij het vinden van nieuwe, betere en efficiëntere manieren bestaande processen, producten, toepassingen en bedrijfsvoeringen te optimaliseren of te vernieuwen.
Ik heb in mijn werk bij de overheid ook veel innovatieprojecten gezien en beoordeeld, en het is fascinerend om te zien hoe ver zij gaan om de burgers zoveel mogelijk te faciliteren.
Heel Nederland is nu eigenlijk noodgedwongen aan het innoveren, in deze Corona-tijd. Niet puur technologisch, maar de gebruiker/klant/inwoner heeft nieuwe problemen voor z’n kiezen gekregen met alle maatregelen. En hoe vervelend ook voor de musea, ik vind het inspirerend te zien hoe zij zichzelf opnieuw uitvinden in de 1,5-meter economie. Hoe zij ook zonder technologie een probleem oplossen. Het bedenken van oplossingen van de problemen van je klanten vergt lef, flexibiliteit en doorzettingskracht. Dat is ook wat ik bij innovatie zie.
Hoe zie jij het boekenvak?
Ik heb jarenlang in het onderwijs gezeten, en vanuit die rol veel met uitgeverijen gewerkt. Ik vond destijds POD een fantastische uitkomst voor het onderwijs, een efficiënte manier om tailormade volume te creëren, dat boeken altijd op voorraad zijn. Dat is in het onderwijs namelijk best een probleem.
Ik heb vanuit TEDx ook zelf boeken uitgegeven, dus ik weet welke stappen er komen kijken in het uitgeefproces. Ik denk dat veel mensen de complexiteit ervan onderschatten. Dus ik ben enorm benieuwd welke innovaties, en voor welke schakels in het proces, worden ingestuurd. Er zijn diverse bewegingen gaande, zoals de inzet van podcasts, die toch wat weg hebben van luisterboeken. Of de toenemende noodzaak voor ouders om kinderen te stimuleren om te lezen, misschien met gebruik en ondersteuning van technologie. Allemaal gebieden die zich lenen voor vernieuwing.
Waar zie jij naar uit als jurylid?
Ik ben benieuwd naar de originaliteit van de inzendingen en de potentie ervan. Men kan van alles bedenken en prototypen etc., maar de vraag is: gebruikt men het daadwerkelijk en is het schaalbaar! Ik hoop op inzendingen die nieuwe bruggen slaan tussen de lezer en de boeken. Uiteindelijk blijven we de winnaar ook nauwgezet volgen, hoe hij zich met z’n innovatie ontwikkeld. Het is een enorm leuk en motiverend project.
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.