De shortlist van Renew the Book – Innovation Award

19.02.2021

Scrollbook, Boek door Puck en Immer maken kans op de Innovation Award van € 50.000,- van Renew the Book. De jury van Renew the Book – Innovation Award heeft deze shortlisters vastgesteld uit de longlist van in total 10 inzendingen.

Scrollbook

Scrollbook, ingezonden door Joop Akerboom, is een platform waarin een voorproefje van een boek is vormgegeven in stijl van de content. Gecentreerd rond een scroll-interactie wordt een deel uit een bestaand boek uitgelicht, dat dient als “trailer” voor het boek, waardoor de potentiele lezer sneller een indruk krijgt van het boek. 

Visualisaties nemen de ogen mee en vergroten de leeservaring. Hierbij worden traditionele langere pagina’s tekst omgezet in behapbare paragrafen en conversaties tussen personages vormgegeven op een manier die natuurlijk leest. Middels scrollen wordt de bodytekst van een hoofdstuk woord voor woord aangegeven waar de lezer is, vergelijkbaar met karaoke. Hierdoor kan de lezer een “toon” aanhouden tijdens het lezen, genaamd enabled reading. Volgens de inzender maakt dit het lezen toegankelijker, en houdt het de lezer betrokken zodat het ‘deep reading’ bevordert.

Boek door Puck

Puck de chatbot, ingezonden door Studio Winegum, helpt lezers met het ontdekken van nieuwe boeken en auteurs. Een boek dat helemaal past bij hun persoonlijkheid, smaak en moment. Of ze nu een onervaren lezer zijn of een boekenwurm die toe is aan zijn volgende pageturner.  Aan de hand van een goed doordachte chat en achterliggend algoritme bouwt Puck een persoonlijk profiel op en presenteert de 5 beste boeken die bij die lezer passen. Zo kan ze uit alle 300.000 Nederlandstalige boeken die beschikbaar zijn de juiste match vinden. Het boek kan vervolgens via de lokale boekhandel worden besteld. Dit initatief maakt aan de ene kant boeken beter vindbaar en dus toegankelijker, anderzijds steunt het lokale boekverkoper.

Immer

Immer, ingezonden door Niels ’t Hooft’, is een app die lezen op telefoons en tablets veel prettiger maakt dan normale e-books. Immer gebruikt de mogelijkheden van digitale apparaten en put inspiratie uit onder meer games, gedragspsychologie en machine learning. De Immer-app is niet één innovatie, maar beoogt een totaalervaring te zijn, gebouwd op een reeks innovaties op gebied van vormgeving, interactie en techniek, die zal helpen om mensen fijner en dieper, en daardoor vaker en langer digitaal te laten lezen.

Juryvoorzitter Hans Lodders over de keuze voor de shortlisters: “De jury heeft deze drie inzendingen gekozen uit de longlist van 10 innovaties. De keuze was niet makkelijk, omdat de longlisters allemaal op hun eigen unieke manier een goede vernieuwing brachten. Maar uiteindelijk na lang overleg vonden we deze drie het meest vernieuwend, het meest toekomstgericht, met de meeste potentie en de doelstellingen van Renew the Book het beste invullen.”

Op 30 maart vindt van 16.00-17.00 uur tijdens een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger de bekendmaking plaats van de winnaar.

Over Renew the Book

Renew the Book is het innovatieprogramma van de Groep Algemene Uitgevers. Na twee edities Renew the Book, waarin door samenwerking met startups van over de hele wereld nieuwe ideeën, businessmodellen en partnerships het Nederlandse boekenvak werd geïnspireerd, is deze derde editie een juryprijs: Renew the Book – Innovation Award. De RtB-Innovation Award beloont de meest vernieuwende, unieke en duurzame innovatie voor het boekenvak met € 50.000 euro. Hiermee stimuleert Renew the Book de bestaande innovaties niet alleen, maar motiveert zij het vak ook om innovatieve initiatieven te omarmen.

Deze nieuwe opzet van Renew the Book bestrijkt de drie doelen waarmee RtB oorspronkelijk voor is opgericht: 

  • Het stimuleren van innovaties binnen het Nederlandse Boekenvak
  • Het genereren van publiciteit voor het Nederlandse boekenvak als innovatieve sector. 
  • Het vinden van talent om het boekenvak te inspireren

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*