Engelse auteur en journalist Molly Flatt: ‘Als je iets te hard schudt, gaan er dingen kapot die niet meer te repareren zijn’

14.06.2024

Op donderdag 27 juni wordt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam het Renew the Book Innovatiecongres georganiseerd. Naast de uitreiking van diverse prijzen aan innovatieve ondernemers in het boekvak zijn er inspirerende sprekers. De Britse auteur en FutureBook-organisator Molly Flatt spreekt over innovatie in het Verenigd Koninkrijk. “Innovatie bestaat uit doordachte acties om dingen beter te maken.”

Molly Flatt is auteur en journalist en schrijft onder meer voor The Bookseller. Ze woont in Londen en debuteerde een paar jaar geleden met haar roman The Charmed Life Of Alex Moore. Op dit moment werkt ze aan haar tweede roman en schrijft ze op verschillende plekken over innovatie in het Britse Boekenvak.

Pas je aan aan nieuwe tijden
Als comment editor bij The Bookseller publiceert ze opiniestukken over het huidige en toekomstige boekenvak. Ze is mede-programmeur van de jaarlijkse conferentie van The Bookseller, FutureBook, en helpt bij het beoordelen van de British Book Awards. Tijdens de pandemie was ze samen met auteur Kit de Waal medeoprichter van het Big Book Weekend: een gratis digitaal boekenfestival, gefinancierd door de BBC en de Arts Council, dat hielp literaire festivals voor iedereen toegankelijk te maken.

Haar achtergrond ligt in technologie en marketing. “Ik was een beetje een nerd en begon op jonge leeftijd al met bloggen”, zegt ze. Ze werkte voor een van de eerste digitale marketingbureaus. Eerst als community manager en vervolgens als strateeg en trainer. Daarbij hielp ze bedrijven bij het aanpassen aan de ontwikkelingen van online gespreksvoering en mond-tot-mondreclame. Ze gaf workshops voor bedrijven als Skype, GoPro en Nokia. “De basis was: hoe pas je je als bedrijf structureel en cultureel aan aan de nieuwe tijd? Het gaat niet alleen om welke tweet je verstuurt, maar ook om wie dat doet en hoe, en welke actie je onderneemt op basis van de feedback die je krijgt.”

Guardian, boekhandelaar, FutureBooks
“Ik heb altijd geschreven,” zegt Flatt, “of ik er nu voor betaald werd of niet. Ik schreef gratis voor veel tijdschriften, websites en fanzines naast mijn fulltime baan. Later kreeg ik betaald om te bloggen voor The Guardian en daaruit groeide meer betaald werk.” Ze vond haar niche in de manier waarop technologie ons cultureel verandert en het effect ervan op kunst en schrijven. Dat leidde tot een uitnodiging om keynote te zijn op The Bookseller’s Marketing & Publicity-conferentie. “Daarna vroeg Hoofdredacteur van The Bookseller Philip Jones me om een ​​pitch-off-evenement te organiseren voor startups tijdens de FutureBook conferentie aan het einde van het jaar. Van daaruit beheerde ik ook de FutureBook-website.”

Vroeger had FutureBook een eigen mini-website, los van de Bookseller’s website. “In het begin was FutureBook vooral gefocust op digitale innovatie. Al snel werd duidelijk dat digitalisering niet langer een op zichzelf staand onderwerp was – het maakte deel uit van ieders dagelijkse leven. Dus toen veranderde de focus naar innovatie in het algemeen. We realiseerden ons dat alles zo snel veranderde dat innovatie onderdeel werd van elk aspect van het boekenvak, ongeacht het vakgebied of de rol binnen de organisatie. Dus werd de FutureBook-website geïntegreerd in de Bookseller-website en de conferentie concentreerde zich op de aspecten van innovatie die elk jaar het meest cruciaal waren, van duurzaamheid tot AI.”

Studenten en professionals
Als comment editor is Flatt is verantwoordelijk voor alle opiniestukken op de website. Die stukken zijn geschreven door verschillende mensen. Variërend van studenten en stagiaires tot ervaren professionals. Ze is samen met Jones en de rest van het team ook verantwoordelijk voor het jaarlijkse FutureBook-programma. “FutureBook gaat nog steeds om digitalisering en technologie alleen meer als geïntegreerd onderdeel van het vak. Wij reiken nog steeds een Startup van het Jaar award uit, maar nu naast andere prijzen zoals Campagne van het Jaar of Persoon van het Jaar – die allemaal digitale elementen kunnen bevatten. Het gaat er niet zozeer om bij welk medium de innovatie plaatsvindt, maar om het verleggen van grenzen, frisse ideeën en betekenisvolle verandering.”

Overbruggen van de kloof
Net als Renew the Book is het doel van FutureBook altijd geweest om de kloof tussen innovatieve ondernemers en de markt te overbruggen. “Door de jaren heen, hebben we gezien dat er meer verbinding ontstaat tussen ondernemers en de markt en dat grotere bedrijven ook beter zijn in interne innovaties.”

Vanuit deze bredere aanpak organiseert het Bookseller-team ieder jaar een inspirerende conferentie waar verbindingen tot stand komen binnen en buiten de branche. Eén van de sprekers op het congres is Nadim Sadek van Shimmr, een AI-marketingbureau voor uitgevers. Zij zijn inmiddels benaderd door meer dan 120 uitgevers. Zowel leden van de Big Five als kleinere onafhankelijke uitgevers.

“We hebben veelbelovende startups snel zien verdwijnen omdat ze onvoldoende inspelen op de behoeften van de markt”, zegt Flatt. “Maar ook ondernemers leren. Recente startups zoals Shimmr en audioboekplatform Sounded.com hebben gesprekken gevoerd over hoe ze op een goede manier kunnen omgaan met belangrijke kwesties zoals ethiek en auteursinkomsten, terwijl ze ook pionieren met baanbrekende technologie. De houding van veel ondernemers was: lanceer je product, breng alles in beweging en schud koste wat kost de markt op. De startup-markt is volwassen geworden en de recente geschiedenis laat zien dat als je te hard schudt, er dingen kapot gaan die niet meer te repareren zijn. Kijk naar sociale media en hoe deze zijn geëvolueerd. Grenzen verleggen is goed en essentieel, maar er werken veel mensen in het boekenvak die weten waar ze het over hebben. En innovaties worden beter als ze gecombineerd worden met ervaring en expertise.”

Wat is innovatie?
“Het concept van innovatie in het boekenvak is veranderd”, zegt Flatt. “Ik hou van technologie, de digitale wereld en nieuwe ideeën. Het is mijn achtergrond en ik wil die early adopter-mentaliteit nooit loslaten. Maar als je mij nu vraagt ​​wat innovatie is, is mijn antwoord heel anders dan een paar jaar geleden. Nu denk ik dat innovatie bestaat uit doordachte acties om dingen beter te maken. Het doel is van belang, de tools die zijn secundair en we moeten kijken naar de impact van nieuwe technologie en naar innovatie vanuit meerdere perspectieven. We moeten denken aan geletterdheid, inclusiviteit en duurzaamheid bij elke stap die we zetten. Dat hoeft niet altijd nieuwe technologie te betekenen. Het kan zijn dat je terug gaat naar de basis, maar met aanvullingen en ideeën op bestaande concepten. Het boekenvak moet voortdurend proberen een manier vinden om vast te houden aan de beste dingen, maar moet ook aanpassen naar een nieuw publiek waar nieuwe sociale contexten meespelen.”

Een voorbeeld hiervan zijn boekhandels. “Vorig jaar hadden we veel inzendingen van boekverkopers voor onze Startup van het Jaar-award, mede dankzij de opkomst van een aantal briljante onafhankelijke boekwinkels in Groot-Brittannië. Neem BookBar in Oost-Londen, een fantastische gemeenschapsboekhandel. Van hun boek-abonnementen tot hun evenementen en de manier waarop ze communiceren met klanten; ze doen vertrouwde dingen met nieuwe energie, zorgvuldigheid en flair.”

Papier als tegengif
“Papieren boeken zijn een robuuste technologie en op een bepaalde manier is lezen het perfecte tegengif voor veel van de problemen die er vandaag de dag zijn. We begrijpen steeds beter dat er problemen kunnen ontstaan als we ons volledig storten op de digitale wereld. Van onze geestelijke gezondheid tot de opkomst van politieke verdeeldheid. Boeken kunnen daarbij helpen. Lezen stelt ons in staat om vanuit meerdere standpunten te kijken en te begrijpen dat het leven ingewikkeld kan zijn. Het helpt ons empathischer te zijn, rust en focus te koesteren, het stimuleert ons vermogen tot flexibiliteit en helpt kritisch te zijn – ook op onszelf. ”

Innovatiecongres Renew the Book
“We moeten met innovatie bovenal onderzoeken wat het doel is achter wat we doen en ons afvragen wat voor een boekenvak en wereld we willen creëren”, zegt Flatt afsluitend. ”Inclusiviteit en duurzaamheid zijn niet zomaar mooie modewoorden, ze zouden de kern moeten zijn van nieuwe ideeën.”

Flatt kijkt ernaar uit om bij het Innovatiecongres van Renew the Book aanwezig te zijn. “In gesprek gaan met mensen blijft cruciaal. Uiteraard is online bereikbaarheid belangrijk voor mensen die er niet bij kunnen of willen zijn. Maar ik vind het makkelijker om elkaar face-to-face op een respectvolle en behulpzame manier uit te dagen. Dan ontstaat serendipiteit en mogelijke relaties en samenwerkingen. Ze halen ons uit onze bubbels, en ik voel steeds meer hoe waardevol dat is.”

Het Renew the Book Innovatiecongres wordt op 27 juni georganiseerd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Innovatie experts uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk nemen je mee in de toekomst van het boekenvak. Daarnaast is er ruimte om vakgenoten te ontmoeten en ideeën uit te wisselen onder het genot van een hapje en een drankje. Meld je vandaag nog aan via www.renewthebook.com.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Voornaam*
Achternaam*
Organisatie
E-mailadres*