Scrollbook

Scrollbook, ingezonden door Joop Akerboom, is een platform waarin een voorproefje van een boek is vormgegeven in stijl van de content. Gecentreerd rond een scroll-interactie wordt een deel uit een bestaand boek uitgelicht, dat dient als “trailer” voor het boek, waardoor de potentiele lezer sneller een indruk krijgt van het boek. 

Visualisaties nemen de ogen mee en vergroten de leeservaring. Hierbij worden traditionele langere pagina’s tekst omgezet in behapbare paragrafen en conversaties tussen personages vormgegeven op een manier die natuurlijk leest. Middels scrollen wordt de bodytekst van een hoofdstuk woord voor woord aangegeven waar de lezer is, vergelijkbaar met karaoke. Hierdoor kan de lezer een “toon” aanhouden tijdens het lezen, genaamd enabled reading. Volgens de inzender maakt dit het lezen toegankelijker, en houdt het de lezer betrokken zodat het ‘deep reading’ bevordert.

Reacties

2 reacties

  1. Zou het razendinteressant vinden om scrollbook in de praktijk, in de les, in te zetten te ervaren. Wij zijn als school (Montessori College Nijmegen) naarstig op zoek naar tools om het lezen te bevorderen, met name in de onderbouwklassen. Is het mogelijk om een pilot te draaien, bijvoorbeeld? Opdat beide partijen bijdragen aan het optimaliseren van dit bijzondere ‘scroll- leesinitiatief’? Graag contact!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.